Keskieurooppalainen urkumusiikki hyvin esillä Porissa

Keski-Porin kirkossa tänä vuonna lokakuussa pidettävä urkufestivaali Pori Organ käynnistyy sunnuntaina 3. päivä Harjun Kamarikuoron konsertilla. Kuoro esittää urkuri Ilpo Laspaksen kanssa kaksi sielunmessuteosta Ranskasta eri vuosisadoilta. Konsertin johtaa Kamarikuoron taiteellinen johtaja Heikki Liimola.

Illan aikana kuullaan Gabriel Faurén ja Maurice Duruflén Requiemit. Faurén vuosina 1880-1890 säveltämää sielunmessua pidetään yleisesti Duruflén teosta tunnetumpana. Vuonna 1947 valmistunutta Duruflén Requiemiä on puolestaan tituleerattu jopa yhdeksi 1900-luvun vaikuttavimmista sielunmessuista.

Ranskalais-romanttinen soitin kruunaa ohjelmaa

Keski-Porin kirkon urut edustavat ranskalais-romanttista sinfonista urkutyyliä. 2007 valmistuneilla uruilla on tehty lukuisia levytyksiä. Urut ovat Paschen Kiel Orgelbau -urkurakentamon käsialaa. Itse pyhättö on rakennettu 1800-luvun puolivälissä ja sen tyyli on uusgoottilainen. Kirkon kuorissa on Magnus Enckellin viimeiseksi jääneet kirkkotyöt, kolme lasimaalausta.

Porin urkumusiikkifestivaali järjestetään nyt 15. kertaa. Tänä vuonna konsertteja kuullaan yhteensä kahdeksan. Yksi tämän vuoden pääesiintyjistä on Pariisin Saint-Sulpice -kirkon titulaire-urkurina vuodesta 1985 toiminut Daniel Roth, ja konsertti on tiistaina 5. lokakuuta.

Muita ulkomaisia muusikoita ovat Aurélien Fillion niin ikään Ranskasta, Stephen Tharp Yhdysvalloista ja Wolfgang Seifen Saksasta. Seifen tuo Poriin tunnettua elokuvamusiikkia: luvassa on Faustia uruilla, F. W. Murnaun mykkäelokuvasäveliä. Urkuri Markku Mäkinen esiintyy kahdesti teemalla Suomi–Iltalia. Soolokonserttinsa lisäksi hän soittaa Pori Sinfoniettan solistina.

Viikon ohjelman on koonnut festivaalin taiteellinen johtaja, urkuri Juhani Romppanen. Hän soittaa omassa soolokonsertissaan muun muassa Henry Muletin harvemmmin kuullun sarjan Esquisses Byzantines. Bysanttilaisiin kuviin Mulet on saanut innoituksensa pseudobysanttilaisesta arkkitehtuurista ja katedraaliakustiikasta Pariisin Montmartressa.

Pori Organ järjestetään 3.-10.10. Keski-Porin kirkossa


Keski-Porin kirkon urut kajahtavat kansainvälisin ja kotimaisin
huippunimin lokakuussa, kun kertaalleen siirretty 15. Pori Organ -urkumusiikkifestivaali päästään vihdoin toteuttamaan.
Kuva: Elisa af Hällström