Tuleva konsertti

Tampereen tuomiokirkko 24.3.2024 klo 19

Harjun Kamarikuoro esittää palmusunnuntaina Heinrich Schützin Johannes-passion ja sitä täydentävää kuoromusiikkia Arvo Pärtiltä, Eero Väätäiseltä, Erkki Tuppuraiselta, T.I. Haapalaiselta ja Hristo Dantchevilta.

Jasper Leppänen – evankelista
Juho Sten – Jeesus
Janne Salmenkangas – Pilatus

Johtaa Heikki Liimola

Käsiohjelma 20/15€      

Kuoronjohtaja Heikki Liimola kertoo Schützin Johannes-passion yhteydestä J.S. Bachin passioihin:  ”Konserttimme keskiössä on Heinrich Schützin Johannes-passio, joka on sävelletty solisteille ja kuorolle. Teoksessa ei ole mukana lainkaan instrumentteja. Kaikki muutkin konsertin teokset lauletaan a cappella eli säestyksettöminä.

Schützin passiot ovat olleet J.S.Bachille tärkeitä hänen suunnitellessaan omia passiosävellyksiään. Bachin Johannes-passiossa on kuultavissa useita yksityiskohtia, jotka ovat saaneet vaikutteita Schützin sävellyksistä. Bachin passioissa kertovan evankeliumitekstin lisäksi on kuoron laulamina koraaleita ja solistien laulamia aarioita, jotka keskeyttävät hetkeksi evankeliumin kertomuksen aihetta pohdiskelevilla ja ja osin kommentoivilla itsenäisillä tekstisisällöillään tai tuttujen aiheeseen liittyvien koraaleiden teksteillään. Schützin passioissa näitä vastaavia elementtejä ei ole, mutta on mahdollista, että Schützin passion eri kohdissa on esitetty joitakin muita tekstimotetteja, psalmeja jne.

Toteutamme palmusunnuntain konsertissa Johannes-passion ”Bachin tapaan” eli siten, että sekä Arvo Pärtin ortodoksistyyliset sävellykset että suomalaisten säveltäjien tekstimotetit, ortodoksiset sävellykset ja säkeistölaulut toimivat Johanneksen evankeliumin tapahtumien ohessa pohdiskelevina, rukoilevina ja kommentoivina elementteinä. Lisäksi ne tuovat kertomukseen lyhyet otteet sekä Matteuksen että Luukkaan evankeliumeista.”

Annum per annum -musiikkia kuorolle ja uruille

Tampereen Tuomiokirkko 18.11.2023 klo 18
Ohjelma 20€ / 15€, vain ovelta

Vaativista kuoroteoksista tunnettu Harjun Kamarikuoro esittää Heikki Liimolan johdolla Arvo Pärtin, Cyrillus Kreekin, Vytautas Miškinisin, Urmas Sisaskin ja Peteris Vasksin musiikkia. Kuoron osuuksien kanssa vuoropuhelua käyvät urkutaiteilija Esa Toivolan esittämän Arvo Pärtin Annum per annum -teoksen osat.

Kantaesityksensä konsertissa saa Janne Salmenkankaan kuoroteos Overcoming violence, ja siihen sisältyvän sellosoolon tulkitsee Joona Pulkkinen. Teoksen sävellys pohjautuu Ranskan maaseudulla sijaitsevan Taizén ekumeenisen yhteisön kirkon kellojen rauhaa viestivään kutsusoittoon ja teksti Kirkkojen maailmanneuvoston rauhanrukoukseen.

Salmenkankaan mukaan teoksen sellosoolo kuvastaa kärsimystä, fyysistä ja henkistä väkivaltaa, jota ihminen joutuu kokemaan. Kuoron harmoninen aihe pohjautuu Taizén viiden kirkonkellon yhteissointiin, ja kuoro ilmentää yhteisöä, joka yhtenä rintamana lausuu rauhanrukousta ääneen.  

”Konsertin nimi Annum per annum eli vuodesta vuoteen kuvaa konsertin musiikin maisemaa ja ajattomuutta. Ainutlaatuisella tavalla yhteinen mystinen ja ajaton sävel-, harmonia- ja värimaailma yhdistää Viron, Latvian ja Liettuan musiikkia. Samaan henkeen sävelletty Salmenkankaan uusi teos tuo hienon suomalaisen panoksen konsertin kokonaisuuteen”, kertoo kuorokapellimestari Liimola.