Harjun kamarikuoron historiaa

Harjun nuorisokuoro 1990. Kuoroa johtaa Heikki Liimola.

Harjun Kamarikuoron juuret ovat maineikkaassa Harjun Nuorten Kuorossa. Harjun Nuorten Kuoro perustettiin vuonna 1975 kun Harjun seurakuntaan tarvittiin rippikoulun käyneiden innokkaiden ja tavallista parempien laulajien oma kuoro.

Heikki Liimola, kuoronjohtaja Harjun nuorisokuoro. Kuva laululeiriltä 1990.

Harjun seurakunnan nuoriso-ohjaajat Esa Eerola ja Juhani (Jussi) Virtanen lähtivät etsimään sopivia nuoria vetämään tällaiseen tarpeeseen sopivaa kuoronjohtajaa ja päätyivät pyytämään tehtävään silloin 17 vuotiaita Mikko Malkavaaraa, Rauno Sauriota ja Kimmo Kivivuorta. He olivat koulutovereita Tampereen Yhteislyseosta.

Tuoreiden kuoronjohtajien tavoitteena oli alusta alkaen muodostaa neliääninen normaali sekakuoro, johon päästiin pyytämällä varmoja, nuotinlukutaitoisia ja kuororutiinin omaavia laulajia mukaan perustettavaan kuoroon. Heitä saatiin kuoronjohtajien tärkeän taustavaikuttajan Jarmo Kokkosen kuoroista; Pirkanpojista ja Tampereen musiikkiopiston tyttökuorosta. Kuoro perustettiin leirillä Karkussa Suomen kristillisen työväen liiton leirikeskuksessa 17.-18.10.1975.

Harjun Kamarikuoron kokoonpano vuonna 2000.

Kuoron harjoituspaikaksi vakiintui alusta asti Epilän seurakuntatalo ja harjoituspäiväksi lauantai-iltapäivä. Ensimmäinen konsertti pidettiin Pispalan kirkossa joulun alla 1975 ja silloin laulajia kuorossa oli jo nelisenkymmentä. Nuorten Kuoro kävi tällä kokoonpanolla konsertoimassa myös Tukholmassa loppuvuodesta 1976.

Vuonna 1977 kuoro sai uuden johtajan Heikki Liimolasta. Liimola oli liittynyt kuoron tenoririviin vaihto-oppilasvuotensa jälkeen vuonna 1976. Heikki oli tuolloin ennen muuta trumpetisti, mutta myös kiinnostunut kuorosta instrumenttina, joten kuoronjohtajaa ei tarvinnut kaukaa hakea kun nykyiset kuoronjohtajat kirjoittivat ylioppilaaksi ja uutta kuoronjohtajaa tarvittiin, jotta hyvin alkanut nuorisokuorolaulu saattoi jatkua.

Vuonna 1996 päätettiin jakaa Harjun Nuorten Kuoro kahdeksi kuoroksi ja aikuistuneiden Nuorten Kuorolaisten tarpeeseen perustettiin Harjun Kamarikuoro. Kuorokapellimestari Heikki Liimola on johtanut Kamarikuoroa alusta lähtien.

Harjun Kamarikuoro vuonna 009.

Lähde: Mikko Malkavaara: Meidän kuoro – miten kaikki alkoi. Teoksessa Juhlakirja 2000 – Harjun Nuorten Kuoron ja Harjun Kamarikuoron 25-vuotisjuhlajulkaisu, Tampere 200